Księgowość / Finanse
UR / Produkcja / BHP
Zakupy / Logistyka
http://144.76.189.48/pdf-new.php?szkolenie_id=2936

PLANOWANIE I HARMONOGRAMOWANIE PRODUKCJI

– doskonalenie i poprawa efektywności procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwie

Aby odnieść sukces na dzisiejszym rynku globalnej konkurencji, na którym coraz trudniej o zyski, i na którym niezbędne jest natychmiastowe reagowanie na zachodzące zmiany, pracownicy działów związanych z produkcją muszą posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

– zarządzania produkcją i kontroli procesu produkcyjnego,
– opracowywania planów produkcji i skrócenia czasu realizacji zadań,
– optymalizacji planowania zapotrzebowania na odpowiednie zasoby i siły produkcyjne,
– tworzenia raportów, analiz, prognoz dotyczących obszaru planowania produkcji,
– monitorowania wskaźników efektywności i inicjowania akcji służących poprawie wyników,
– współpracy z innymi działami w celu utrzymania ciągłości produkcji przy założonych parametrach budżetowych.

CELE I KORZYŚCI

CELE I KORZYŚCI Z UDZIAŁU W SZKOLENIU:

  • zdobycie praktycznych umiejętności w zakresie produkcji: analizy i doskonalenia procesów produkcyjnych, standaryzowania pracy, równoważenia wydajności komórek produkcyjnych, analizy tzw. wąskich gardeł procesów produkcyjnych,
  • zapoznanie się z nowoczesnymi metodami sterowania produkcją: projektowaniem systemów „visual factory”, wykorzystaniem modeli MRP i CRP, wyrównywaniem produkcji, optymalizacją procesów towarzyszących,
  • wprowadzenie w nowoczesne metody harmonogramowania: metodę liniową, oraz metodę harmonogramowania sieciowego CPM/PERT/TOC (oparte o metodę ścieżki krytycznej i łańcucha krytycznego).

 Korzyści ze szkolenia:

  • maksymalizacja wykorzystania zasobów produkcyjnych oraz istniejącej infrastruktury produkcyjnej, umożliwiająca rzetelną ocenę możliwości produkcyjnych firmy,
  • precyzyjne dostosowanie poziomu obciążenia zasobów produkcyjnych firmy (technicznych i osobowych), do wymagań wynikających z tzw. „deadlines”, tj. zafiksowanych, ostatecznych terminów dostaw,
  • zwiększenie efektywności kosztowej w obszarze produkcji, obniżenie poziomu zapasów, w tym w szczególności tzw. „produkcji w toku”,
  • poprawa jakości komunikacji oraz powiązanie procesów planowania pomiędzy głównymi obszarami funkcjonalnymi organizacji tj. Sprzedaży, Produkcji i Zakupów.
PROGRAM

PROGRAM SZKOLENIA:

Zarządzanie operacyjne w obszarze łańcucha dostaw

  • ewaluacja systemów zarządzania (diagramy przepływowe, mapy strumienia wartości),
  • modelowanie procesów („wąskie gardła” procesów, nieprawidłowości w przepływie materiałów, produktów i informacji, reengineering, parametryzacja i standaryzacja procesów),
  • zarządzanie poziomem zapasów (materiałowych, „produkcji w toku”, produktów gotowych – system JIT),
  • prognozowanie (analiza potrzeb produkcyjnych, analiza wahań popytu).

Planowanie produkcji MRPII

  • przepływy informacyjne zgodnie ze zintegrowanym modelem planowania MRPII – moduły SOP, MPS, MRP i CRP,
  • systemy planowania i harmonogramowania, systemy harmonogramowania oparte o tzw. „Master Schedule” – tj. hierarchię harmonogramów,
  • identyfikowanie procesów produkcyjnych i ścieżek produkcyjnych (routing),
  • identyfikowanie procesów pomocniczych mających wpływ na planowanie produkcji,
  • budowanie diagramów przepływowych dla procesów produkcyjnych w celu określenie głównych zależności istotnych dla planowania produkcji,
  • standaryzacja procesów produkcyjnych (wykorzystanie „standard work sheets”),
  • wyrównywanie (levelling) wydajności komórek produkcyjnych – ćwiczenia,
  • identyfikacja tzw. „wąskich gardeł” wydajności w przedsiębiorstwie,
  • kolejkowanie zleceń – zasady priorytetyzacji
  • analiza

Model EPQ (Economic Production Quantity) – planowanie w systemach typu “push”

  • główne uwarunkowania możliwości stosowania modelu EPQ,
  • matematyczna postać modelu i jego główne elementy,
  • przykłady stosowania modelu dla rożnych typów produkcji i rożnych organizacji produkcyjnych,
  • ćwiczenia w obliczaniu EPQ i jej składowych dla różnych typów produktów
  • główne kategorie kosztów związanych z utrzymywaniem zapasów
  • ćwiczenia w obliczaniu EPQ i jej składowych dla wybranych produktów z portfela produktowego Uczestników

Główne uwarunkowania problemu elastyczności procesów produkcyjnych w kontekście nowoczesnych metod zarządzania produkcją

  • Lean Manufacturing (system typu „pull”) – strategia „zero marnotrawstwa”, JIT i „one-piece-flow”,
  • Theory of Constraints (TOC) – identyfikacja tzw. „wąskich gardeł” wydajności w przedsiębiorstwie, kolejkowanie zleceń – zasady priorytetyzacji, maksymalizacja poziomu wykorzystania zasobów,
  • Six Sigma – likwidacja wariacji w procesach, poprawa sprawności procesów, wykorzystanie narzędzi statystycznych do kontroli procesów (SPC) – stabilność procesów a presja na tworzenie zapasów.

Sterowanie i kontrola produkcji

  • metoda wizualnego sterowania i kontroli produkcji – „visual factory”,
  • planowanie potrzeb materiałowych i produkcyjnych zgodnie z modelem MRP i CRP (tworzenie BOM i standardów produkcyjnych),
  • wyrównywanie obciążeń komórek produkcyjnych – optymalizacja wydajności procesów produkcyjnych, poprawa efektywności,
  • sterowanie procesami towarzyszącymi: metoda redukcji czasu przezbrojenia – SMED,
  • sterowanie procesami towarzyszącymi – metoda w pełni produktywnego utrzymania ruchu TPM, obliczanie współczynnika średniej efektywności maszyn OEE, średniej efektywności zakładu OPE.

Nowoczesne metody harmonogramowania produkcji

  • popularne algorytmy harmonogramowania,
  • harmonogramowanie metodą liniową,
  • budowa harmonogramów metodą sieciową CPM (metoda ścieżki krytycznej)/ PERT/ TOC (metoda łańcucha krytycznego),
  • wybór i stosowanie reguł priorytetyzacji, wpływ reguł priorytetyzacji na konstrukcję harmonogramu.

Ciągłe doskonalenie procesów

  • Kaizen jako część strategii Lean Manufacturing,
  • Kaizen a CPI (Continual Performance Improvement),
  • rola narzędzia PDCA/SDCA (Plan-Do-Check-Act/Standardize-Do-Check-Act) w Kaizen,
  • 5 M (Manpower, Machines, Materials, Methods, Measurements) jako narzędzie zarządzania poprawą i utrzymaniem skuteczności procesów produkcyjnych.
WYKŁADOWCA

WYKŁADOWCĄ NA SZKOLENIU BĘDZIE:

Praktyk zarządzania produkcją, doświadczony trener i twórca szkoleń. Ma ponad dwudziestoletnią praktykę w zarządzaniu przedsiębiorstwami produkcyjnymi oraz we wdrażaniu systemów zarządzania procesami produkcyjnymi, nowych technologii produkcji.

Business Process Management, produkcja, Supply Chain Management, zakupy i zarządzanie projektami są jego głównymi obszarami działalności doradczej. Specjalizuje się w zarządzaniu łańcuchem dostaw, zarządzaniu zakupami strategicznymi, zapasami, systemami jakościowymi.

Jest konsultantem odpowiedzialnym za zaprojektowanie i wdrożenie nowoczesnych rozwiązań z zakresu organizacji produkcji, zakupów i logistyki w wielu polskich przedsiębiorstwach produkcyjnych.

Od wielu lat prowadzi szkolenia i doradztwo dla największych firm produkcyjnych w Polsce.

Przeszkolił kilka tysięcy uczestników, stworzył ponad 40 planów strategicznych i 25 planów rozwojowych dla firm oraz zrestrukturyzował 5 przedsiębiorstw.

Dzięki swojemu doświadczeniu prowadzi zajęcia oparte na ćwiczeniach, dzięki czemu uczestnicy mogą nowo nabytą wiedzę sprawdzić w praktyce.

Szkolił pracowników takich firm jak: Gates Polska, Delphi Polska, Hańderek, Suempol, Konspol S.A., Schneider Electric Polska, Indesit Polska, IBM Polska, GATX Polska, Graal, Mahle Polska, Arcelor Mittal Polska, Belvedere Vodka, PKP PLK, BAS Polska, C+N Polska, Maquet Polska, Telefonika S.A., Sonoco Polska, MPWiK Lublin, MPWiK Wrocław i wielu innych.

Szkolenia/konsultacje prowadzi w następujących obszarach:

  • zarządzanie strategiczne,
  • zarządzanie procesami,
  • zarządzanie operacyjne,
  • zarządzanie produkcją,
  • planowanie i harmonogramowanie produkcji,
  • zarządzanie łańcuchem dostaw,
  • zarządzanie zapasami,
  • ocena dostawców,
  • zarządzanie projektami,
  • optymalizacja kosztów.
METODY

METODY PROWADZENIA WARSZTATÓW:

Szkolenie ma formę interaktywnych 13 godzinnych warsztatów. Mini wykłady wprowadzające uczestników do tematu przeplatane są udziałem w ćwiczeniach, których celem jest praktyczne prześledzenie omawianych obszarów.

Poza częścią merytoryczną prowadzoną w postaci warsztatów, w trakcie szkolenia wykorzystuje się szereg przypadków symulacyjnych.

Każdy z podpunktów szkolenia jest ilustrowany stosownym casem (przypadkiem).

ADRESACI

SZKOLENIE ADRESOWANE JEST DO:

  • kierowników i specjalistów działów produkcji,
  • kierowników i specjalistów działów organizacji, planowania, harmonogramowania produkcji,
  • kierowników i specjalistów działów odpowiedzialnych za realizację dostaw urządzeń technicznych, surowców i materiałów niezbędnych do procesów produkcyjnych,
  • wszystkich zainteresowanych problematyką optymalizacji kosztów produkcji w firmie.
ORGANIZACJA

SZKOLENIE ODBĘDZIE SIĘ W TERMINIE:

14-15 grudnia 2017r. – Hotel STOK****SKI&SPA
Wisła, ul. Jawornik 52A
www.hotelstok.pl

Hotel Stok****SKI&SPA to jeden z najbardziej komfortowych hoteli w Wiśle, położony w pięknej Dolinie Jawornika. Do dyspozycji Gości Centrum Wellness (łaźnie parowe, wanna spa, caldarium, sauna infrared-promienie podczerwone, biosauna, sauna sucha, strefa wypoczynkowa z brodzikiem Kneippa), basen.
Możliwe jest zakwaterowanie w hotelu na dzień przed rozpoczęciem szkolenia od godziny 16:00 bez dodatkowych opłat. Kolacja w tym dniu w godz. 18:00 – 22:00.

Zajęcia rozpoczynają się o godzinie 9:00.
Cena szkolenia wynosi 1690 zł brutto.
Dla firm, które uczestniczyły w naszych szkoleniach cena wynosi 1640 zł brutto.
Cena szkolenia bez zakwaterowania wynosi 1190 zł brutto.
Dopłata do pokoju jednoosobowego wynosi 200 zł brutto.

Cena szkolenia obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe i pomocnicze, konsultacje indywidualne z wykładowcami, certyfikat o podwyższeniu kwalifikacji zawodowych, zakwaterowanie (dwa noclegi w komfortowych pokojach dwuosobowych z pełnym węzłem sanitarnym, TVSAT, telefon, Internet), pełne wyżywienie, przerwy kawowe, zorganizowanie czasu wolnego, korzystanie z Centrum Wellness, parkingu hotelowego.

OCENY UCZESTNIKÓW WCZEŚNIEJSZEJ EDYCJI SZKOLENIA:

POZIOM PRZYGOTOWANIA WYKŁADOWCY DO ZAJĘĆ:
98%
ZAANGAŻOWANIE WYKŁADOWCY W PROWADZENIE SZKOLENIA
98%
UMIEJĘTNOŚĆ PRZEKAZYWANIA WIEDZY PRZEZ WYKŁADOWCĘ:
99%

MIEJSCE SZKOLENIA

BEST WESTERN PREMIER Hotel Forum Katowice****
suite-roomrestauracjaimg_5685a

BEST WESTERN PREMIER Hotel Forum Katowice****

TERMIN: 14-15.12.2017 rok
MIEJSCE:
HOTEL:
WISŁA
Hotel STOK **** SKI&SPA
CENA: 1690 ZŁ (BRUTTO)

KARTA ZGŁOSZENIA

KONSULTANT


  • AGNIESZKA KRÓL
    AGNIESZKA KRÓL Koordynator Działu Szkoleń Otwartych

    tel: +48 32 33 55 150
    mobile: +48 608 577 231
    e-mail: effect@effect.edu.pl

OPINIE KLIENTÓW


  • "Szkolenie przeprowadzone w sposób profesjonalny. Wysoki poziom wiedzy wykładowcy oraz odpowiednia jakość merytoryczna otrzymanych materiałów dydaktycznych. Myślę, że zdobyta wiedza będzie wykorzystywana w mojej pracy".

    Powiatowy Urząd Pracy Patrycja
  • "Szkolenie bardzo profesjonalne oraz rzetelnie przygotowane. Temat wyczerpujący w pełni. Na wszystkie pytania została udzielona wyczerpująca odpowiedź. Serdecznie polecam".

    Forbis Sp. z o.o. Krystyna

Newsletter


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

z informacjami o naszych projektach rozwojowych, spotkaniach, ofertach specjalnych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres [...] poczty elektronicznej informacji handlowych od OSiI EFFECT z siedzibą w Gliwicach, ul. Kozielska 137D, zgodnie z obowiązującym prawem polskim.
Administratorem podanych w formularzu danych osobowych [...] jest OSiI EFFECT. Dane osobowe będą przetwarzane w celu marketingu produktów i usług przez OSiI EFFECT. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania. Państwa dane nie będą udostępniane innym odbiorcom.