Lean manufacturing – techniki i narzędzia odchudzonej produkcji v.2

 In UR / Produkcja / BHP
http://144.76.189.48/pdf-new.php?szkolenie_id=16307

Szkolenie Lean manufacturing – techniki odchudzonej produkcji v.2

przegląd technik oraz narzędzi Lean Manufacturing – od wdrożenia do doskonalenia szczupłej produkcji.  

LEAN MANUFACTURING = CIĄGŁE DOSKONALENIE, PRACA ZESPOŁOWA I ZDROWY ROZSĄDEK.

Chcesz się dowiedzieć:

  • Jak eliminować marnotrawstwo, nieustannie zwiększać wydajność produkcji dzięki zaangażowaniu wszystkich pracowników? – Pracować mądrzej a nie ciężej!
  • Jak skrócić czas produkcji, produkować taniej zachowując wysoką jakość?
  • Jak optymalizować procesy produkcyjne?
  • Czym jest Lean Manufacturing / Kaizen?
  • Jak wykorzystywać narzędzia Lean Manufacturing do osiągnięcia poziomu organizacji doskonalącej się?
  • Co jest istotą szczupłego produkowania oraz szczupłego zarządzania?
  • Czy Lean Manufacturing / Kaizen, lub szerzej Lean Management, to tylko zestaw taktycznych narzędzi, które ułatwiają nam pracę?
  • Co osiągamy poprzez rozwiązywanie problemów przy użyciu szczupłych metod?
  • Jakie są tego wymierne korzyści?

przyjedź na szkolenie prowadzone przez Eksperta-praktyka we wdrażaniu Lean Management i poznaj zasady szczupłej produkcji.

Uczestnicy otrzymają zestaw dokumentów bazowych do adaptacji we własnej firmie.

ORGANIZACJA

Wybierz termin szkolenia:

Przydatne informacje organizacyjne:

4-5 października 2018r. – Hotel Belweder*****Conference & Spa
Ustroń, ul. Zdrojowa 15
www.hotelbelweder.pl

Hotel Belweder*****Conference & Spa luksusowy hotel, przepięknie położony na zboczu Góry Równicy w uzdrowiskowej części Ustronia. Do dyspozycji Gości strefa Wellness & SPA, basen z wodospadem, przeciwprąd oraz bicze wodne, jacuzzi z hydromasażem, dwie łaźnie – fińska (suchej) i rzymska (parowej).

Możliwe jest zakwaterowanie w hotelu na dzień przed rozpoczęciem szkolenia od godziny 16:00 bez dodatkowych opłat. Kolacja w tym dniu w godz. 18:00 – 22:00.

Zajęcia rozpoczynają się o godzinie 9:00.
Cena szkolenia wynosi 1690 zł brutto.
Dla firm, które uczestniczyły w naszych szkoleniach cena wynosi 1640 zł brutto.
Cena szkolenia bez zakwaterowania wynosi 1190 zł brutto.
Dopłata do pokoju jednoosobowego wynosi 200 zł brutto.

Cena szkolenia obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe i pomocnicze, konsultacje indywidualne z wykładowcami, certyfikat o podwyższeniu kwalifikacji zawodowych, zakwaterowanie (dwa noclegi w komfortowych pokojach dwuosobowych z pełnym węzłem sanitarnym, TVSAT, telefon, Internet), pełne wyżywienie, przerwy kawowe, zorganizowanie czasu wolnego, korzystanie z Centrum Wellness, parkingu hotelowego.

CELE I KORZYŚCI

CELE I KORZYŚCI Z UDZIAŁU W SZKOLENIU:

Celem szkolenia jest zaznajomienie uczestników z metodologią oraz narzędziami Lean Manufacturing, a także wskazanie ról w procesie zarządzania wdrożeniem oraz jego utrzymaniem.

Korzyści:

  • „Dotknięcie narzędzi LEAN”
  • Praktyczna nauka korzystania z metod
  • Wiedza o podstawowych metodach
  • Wiedza o roli zespołu oraz przywództwa Lean
PROGRAM

PROGRAM SZKOLENIA:

Wprowadzenie do LEAN oraz koncepcji Ciągłego Doskonalenia (Continuous Improvement), ćwiczenie kreatywne uczestników szkolenia.

Czym jest MUDA? Czyli:

  • prezentacja kanonu 7 marnotrawstw – analiza CASE STUDY z firm produkcyjnych
  • omówienie doświadczeń uczestników z MARNOTRAWSTWEM w ich miejscu pracy
  • dyskusja i dzielenie się doświadczeniami (BEST PRACTICES)
  • metody ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
  • czynności dodające wartość (VA) oraz czynności pozbawione wartości dodanej (NVA)
  • marnotrawstwa własne vs. metoda MUDA HUNTING – polowanie na marnotrawstwo

Prezentacja przykładu wdrożenia – CASE STUDY

Dom Toyoty jako „mapa drogowa” wdrożenia – etapy wdrożenie LEAN

Podstawowe warunki wdrożeń LEAN:

  • „10 przykazań” – co robić aby wdrożyć odchudzoną produkcję
  • „Przyczyny niepowodzeń” – czego nie robić
  • Od motywacji do narzędzi LEAN, od narzędzi do KULTURY – etapy transformacji – praca w grupach

Omówienie głównych i praktyczne przećwiczenie wybranych narzędzi z zestawu narzędzi LEAN Manufacturing podczas pracy na modelu treningowym – symulacja produkcji seryjnej

  • 5S – systemowe utrzymanie porządku na stanowisku pracy (korzyści: zmniejszenie zapasów, lepsze wykorzystanie powierzchni roboczej, zapobieganie zgubieniu przedmiotów, stworzenie miejsc pracy wolnych od pyłu i brudu)
  • Przykładowy arkusz audytu 5S dla produkcji
  • Wdrożenie 6go S?
  • Kaizen – rola pomysłów pracowniczych w tworzeniu i rozwoju kultury szczupłego wytwarzania
  • Standaryzacja pracy (arkusz)
  • Karta pracy standaryzowanej
  • TWI – program rozwoju umiejętności przełożonych (brygadzistów, mistrzów, liderów, kierowników itp.) w zakresie Instruowania Pracowników (IP), budowania dobrych Relacji z Pracownikami (RP), doskonalenia Metod Pracy (MP) oraz zapewnienia Bezpieczeństwa Pracy (BP)
  • TOC –zarządzanie ograniczeniami
  • ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW – 5 Why?, Diagram Ishikawy, Mapowanie Strumienia Wartości, Pull System, PDCA – cykl Deminga, 6 Sigma, Raporty A
  • TPM – sposób na zapewnienie autonomicznego utrzymania ruchu maszyn i urządzeń – ZERO awarii, ZERO braków, ZERO wypadków,
  • SMED – jak działa szybkie przezbrojenie
  • Standaryzacja pracy i balansowanie – znaczenie TAKT TIME, czyli praca w rytmie
  • Kanban – system wyciągania czyli od klasycznego PUSH do PULL systemu – czyli co zrobić aby linia pracowała tylko wtedy kiedy jest to potrzebna. Zastosowanie kart KANBAN
  • One Piece Flow – przepływ jednej sztuki vs. produkcja w dużych seriach
  • Visual Management – znaczenie wizualizacji w szczupłym zarządzaniu – omówienie przykładów i korzyści

Omówienie pozostałych metod i technik LEAN – przykłady

  • Heijunka – poziomowanie produkcji – różne produkty na jednej linii Elastyczność dostaw do klienta, redukcja ryzyka nie sprzedanych produktów
  • Jidoka – wstrzymywanie wadliwych produktów w procesie – obniżenie kosztów, poprawa jakości, skrócenie cyklu produkcji, poprawa serwisu dla klienta
  • Poka Yoke – rozwiązania uniemożliwiające, metoda, która uniemożliwia operatorowi popełnienie błędu
  • Shop Floor Management – zarządzanie w GEMBA, czyli na warsztacie

Tworzenie zespołu wdrożeniowego

  • Etapy formowania zespołu
  • Uczestnicy zespołu – z kim wdrażać, z kim zaczekać, kto przyjdzie sam?
  • Rola pracy zespołowej – TEAM WORK
  • Rola Lean Leadership – „przywództwa uczestniczącego” w odchudzonej organizacji
  • Dysfunkcje pracy zespołowej – czego się wystrzegać?
  • W jakie pułapki wpadają zespoły wdrożeniowe?

Ludzka strona – Lean

  • Poziomy komunikowania oraz negocjowanie rezultatów.
  • Piramida motywowania – kto musi, kto chce a kto zrobi jak zechce?
  • Podstawowe techniki wywierania wpływu na ludzi wg Cialdiniego.
  • Umysł i mózg człowieka – jak radzić sobie z trudnymi sytuacjami w zespołach wdrożeniowych?
  • Czy zmiana nawyków w pracy jest łatwa i jak się do tego zabrać?

10 powodów porażek we wdrożeniu Lean – jak ich uniknąć?

WYKŁADOWCA

WYKŁADOWCĄ NA SZKOLENIU BĘDZIE:

TRENER Lean Management  / COACH

Trener i konsultant zarządzania – praktyk z wieloletnim doświadczeniem we wdrażaniu Lean Management. Od początku swojej kariery związany z wdrażaniem zmian w organizacjach o zasięgu międzynarodowym – lider zespołów Change Management.
Posiada wieloletnie doświadczenie w budowaniu oraz zarządzaniu wydajnymi organizacjami planowania i sterowania produkcją, logistyki, zarządzania gospodarką magazynową, a także we wdrażaniu rozwiązań z zakresu Lean / Kaizen. Pracował w organizacjach prowadzących produkcję seryjną (przemysł kolejowy) oraz produkcję jednostkową (przemysł energetyczny).

Specjalizuje się w doradztwie, szkoleniach, planowaniu oraz organizacyjnym wsparciu wdrożeń w obszarach zarządzania produkcją oraz logistyką (5S, TPM, Kaizen, VSM). Dodatkowo pełni rolę koordynatora wdrożeń inicjatyw z zakresu ciągłego doskonalenia na poziomie kadry zarządzającej.
Współtwórca pakietu mierników KPI (Key Performance Indicators) na poziomie przedsiębiorstw.

Do jego codziennych obowiązków należało zarządzanie zespołem pracowników planowania oraz  logistyki, organizacja pracy produkcji, zagwarantowanie dostaw na czas zarówno materiałów jak i wyrobów gotowych, wdrożenie narzędzi Lean (Kanban, 5S, Visual management).

METODY

METODY PROWADZENIA WARSZTATÓW:

  • Wykład oraz ćwiczenia poprzez udział w grze symulacyjnej.
  • Praca zespołowa.
  • LEAN Coaching zespołowy.
  • Praktyczne szkolenie w oparciu o model symulacyjny.
  • Aktywność warsztatowa wsparta wykładem.
  • Prezentacja CASE STUDIES.
  • Dyskusja.
  • Pytania i odpowiedzi – wymiana doświadczeń, „konfrontacja różnych praktyk”.
  • Rozwiązywanie problemów.
ADRESACI

DO UDZIAŁU W SZKOLENIU ZACHĘCAMY:

Kierowników każdego szczebla organizacji, mistrzów, liderów, brygadzistów, specjalistów działów technicznych, planowania oraz logistyki, pracowników działów wsparcia produkcji.

OCENY UCZESTNIKÓW WCZEŚNIEJSZEJ EDYCJI SZKOLENIA:

POZIOM PRZYGOTOWANIA WYKŁADOWCY DO ZAJĘĆ:
98%
ZAANGAŻOWANIE WYKŁADOWCY W PROWADZENIE SZKOLENIA
100%
UMIEJĘTNOŚĆ PRZEKAZYWANIA WIEDZY PRZEZ WYKŁADOWCĘ:
95%

MIEJSCE SZKOLENIA

Hotel Belweder ***** Spa&Wellness
zotawpodkowiemainjacuzzi-belweder-hotel-ustron

Hotel Belweder ***** Spa&Wellness

4-5.10.2018 Ustroń
Hotel Belweder*****Wellness&Spa
1690 ZŁ (BRUTTO)

KARTA ZGŁOSZENIA

KONSULTANT


  • AGNIESZKA KRÓL
    AGNIESZKA KRÓL Koordynator Działu Szkoleń Otwartych

    tel: +48 32 33 55 150
    mobile: +48 608 577 231
    e-mail: effect@effect.edu.pl

OPINIE KLIENTÓW


  • Rozwijamy się każdego dnia, by gwarantować korzyści Twojej firmie.

  • Zostań kolejnym zadowolonym klientem i zyskaj przewagę dzięki nabytym umiejętnościom.

  • Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, zaangażuj mnie, a zrozumiem.

    Konfucjusz
  • "Istotne znaczenie dla procesu utrwalania wiedzy przekazywanej na szkoleniu miały ciągłe dyskusje uczestników, treningi, analizy przypadków, burza mózgów oraz dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. [...] Chcielibyśmy zrekomendować Effect wszystkim firmom, które nie miały jeszcze przyjemności z Państwem współpracować."

    Nazwa firmy Jan Kowalski
  • "Szkolenie przeprowadzone w sposób profesjonalny. Wysoki poziom wiedzy wykładowcy oraz odpowiednia jakość merytoryczna otrzymanych materiałów dydaktycznych. Myślę, że zdobyta wiedza będzie wykorzystywana w mojej pracy".

    Powiatowy Urząd Pracy Patrycja

Newsletter


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

z informacjami o naszych projektach rozwojowych, spotkaniach, ofertach specjalnych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres [...] poczty elektronicznej informacji handlowych od OSiI EFFECT z siedzibą w Gliwicach, ul. Kozielska 137D, zgodnie z obowiązującym prawem polskim.
Administratorem podanych w formularzu danych osobowych [...] jest OSiI EFFECT. Dane osobowe będą przetwarzane w celu marketingu produktów i usług przez OSiI EFFECT. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania. Państwa dane nie będą udostępniane innym odbiorcom.