LEAN MANUFACTURING – TECHNIKI ODCHUDZONEJ PRODUKCJI V.2

 In UR / Produkcja / BHP
UR / Produkcja / BHP
http://144.76.189.48/pdf-new.php?szkolenie_id=16307

LEAN MANUFACTURING – TECHNIKI ODCHUDZONEJ PRODUKCJI V.2

przegląd technik oraz narzędzi Lean Manufacturing – od wdrożenia do doskonalenia szczupłej produkcji.  

  • Czym jest Lean Manufacturing / Kaizen?
  • Co jest istotą szczupłego produkowania oraz szczupłego zarządzania?
  • Czy Lean Manufacturing / Kaizen, lub szerzej Lean management, to tylko zestaw taktycznych narzędzi, które ułatwiają nam pracę?
  • Co osiągamy poprzez rozwiązywanie problemów przy użyciu szczupłych metod?
  • Jakie są tego wymierne korzyści?

Na te i inne pytania odpowiemy podczas szkolenia.
Jak wiemy, Lean Management, jest filozofią mieszczącą w sobie takie pojęcia jak CIĄGŁE DOSKONALENIE, PRACA ZESPOŁOWA, ZDROWY ROZSĄDEK.

Postanowiliśmy przygotować szkolenie, którego celem jest przybliżenie zasad szczupłego produkowania poprzez prezentację narzędzi oraz metod Lean od 5S i standaryzacji do osiągnięcia poziomu organizacji doskonalącej się.
Nasze szkolenie ma na celu zapoznanie uczestników z metodologią „szczupłej produkcji” oraz przeglądem technik oraz narzędzi Lean Manufacturing.

CELE I KORZYŚCI

CELE I KORZYŚCI Z UDZIAŁU W SZKOLENIU:

Celem szkolenia jest zaznajomienie uczestników z metodologią oraz narzędziami Lean Manufacturing, a także wskazanie ról w procesie zarządzania wdrożeniem oraz jego utrzymaniem.

Korzyści:

  • „Dotknięcie narzędzi LEAN”
  • Praktyczna nauka korzystania z metod
  • Wiedza o podstawowych metodach
  • Wiedza o roli zespołu oraz przywództwa Lean
  • HANDOUTS: Uczestnicy otrzymają zestaw dokumentów bazowych do adaptacji we własnej firmie
PROGRAM

PROGRAM SZKOLENIA:

Wprowadzenie do LEAN oraz koncepcji Ciągłego Doskonalenia (Continuous Improvement), ćwiczenie kreatywne uczestników szkolenia.

Czym jest MUDA ? Czyli:

  • prezentacja kanonu 7 marnotrawstw – analiza CASE STUDY z firm produkcyjnych
  • omówienie doświadczeń uczestników z MARNOTRAWSTWEM w ich miejscu pracy
  • dyskusja i dzielenie się doświadczeniami (BEST PRACTICE)
  • metody ROWIĄZYWANIA PROBLEMÓW
  • czynności dodające wartość (VA) oraz czynności pozbawione wartości dodanej (NVA)
  • marnotrawstwa własne vs. metoda MUDA HUNTING – polowanie na marnotrawstwo

Prezentacja przykładu wdrożenia -CASE STUDY

Dom Toyoty jako „mapa drogowa” wdrożenia – etapy wdrożenie LEAN

Podstawowe warunki wdrożeń LEAN:

  • „10 przykazań” – co robić aby wdrożyć odchudzoną produkcję
  • „Przyczyny niepowodzeń” – czego nie robić
  • Od motywacji do narzędzi LEAN, od narzędzi do KULTURY – etapy transformacji – praca w grupach

Omówienie głównych i praktyczne przećwiczenie wybranych narzędzi z kalejdoskopu narzędzi LEAN Manufacturing podczas pracy na modelu treningowym – symulacja produkcji seryjnej

  • 5S – systemowe utrzymanie porządku na stanowisku pracy
  • Kaizen – rola pomysłów pracowniczych w tworzeniu i rozwoju kultury szczupłego wytwarzania
  • TPM – sposób na zapewnienie autonomicznego utrzymania ruchu maszyn i urządzeń
    SMED – jak działa szybkie przezbrojenie
    Standaryzacja pracy i balansowanie – znaczenie TAKT TIME, czyli praca w rytmie
  • Kanban – system wyciągania czyli od klasycznego PUSH do PULL systemu – czyli co zrobić aby linia pracowała tylko wtedy kiedy jest to potrzebne
  • One Piece Flow – przepływ jednej sztuki vs. produkcja w dużych seriach
  • Visual Management – znaczenie wizualizacji w szczupłym zarządzaniu

Omówienie pozostałych metod i technik LEAN – przykłady

  • Heijunka – poziomowanie produkcji – różne produkty na jednej linii
  • Jidoka – wstrzymywanie wadliwych produktów w procesie
  • Poka Yoke – rozwiązania uniemożliwiające
  • Shop Floor Management – zarządzanie w GEMBA, czyli na warsztacie

Tworzenie zespołu wdrożeniowego

  • Etapy formowania zespołu
  • Uczestnicy zespołu – z kim wdrażać, z kim zaczekać, kto przyjdzie sam?
  • Rola pracy zespołowej – TEAM WORK
  • Rola Lean Leadership – „przywództwa uczestniczącego” w odchudzonej organizacji
  • Dysfunkcje pracy zespołowej – czego się wystrzegać?
  • W jakie pułapki wpadają zespoły wdrożeniowe?

Ludzka strona – Lean

  • Poziomy komunikowania oraz negocjowanie rezultatów.
  • Piramida motywowania – kto musi, kto chce a kto zrobi jak zechce?
  • Podstawowe techniki wywierania wpływu na ludzi wg Cialdiniego.
  • Umysł i mózg człowieka – jak radzić sobie z trudnymi sytuacjami w zespołach wdrożeniowych?
  • Czy zmiana nawyków w pracy jest łatwa i jak się do tego zabrać?
WYKŁADOWCA

WYKŁADOWCĄ NA SZKOLENIU BĘDZIE:

TRENER Lean Management  / COACH

Trener i konsultant zarządzania – praktyk z wieloletnim doświadczeniem we wdrażaniu Lean Management. Od początku swojej kariery związany z wdrażaniem zmian w organizacjach o zasięgu międzynarodowym – lider zespołów Change Management.
Posiada wieloletnie doświadczenie w budowaniu oraz zarządzaniu wydajnymi organizacjami planowania i sterowania produkcją, logistyki, zarządzania gospodarką magazynową, a także we wdrażaniu rozwiązań z zakresu Lean / Kaizen. Pracował w organizacjach prowadzących produkcję seryjną (przemysł kolejowy) oraz produkcję jednostkową (przemysł energetyczny).

Specjalizuje się w doradztwie, szkoleniach, planowaniu oraz organizacyjnym wsparciu wdrożeń w obszarach zarządzania produkcją oraz logistyką (5S, TPM, Kaizen, VSM). Dodatkowo pełni rolę koordynatora wdrożeń inicjatyw z zakresu ciągłego doskonalenia na poziomie kadry zarządzającej.
Współtwórca pakietu mierników KPI (Key Performance Indicators) na poziomie przedsiębiorstw.

Do jego codziennych obowiązków należało zarządzanie zespołem pracowników planowania oraz  logistyki, organizacja pracy produkcji, zagwarantowanie dostaw na czas zarówno materiałów jak i wyrobów gotowych, wdrożenie narzędzi Lean (Kanban, 5S, Visual management).

METODY

METODY PROWADZENIA WARSZTATÓW:

  • Wykład oraz ćwiczenia poprzez udział w grze symulacyjnej.
  • Praca zespołowa.
  • LEAN Coaching zespołowy.
  • Praktyczne szkolenie w oparciu o model symulacyjny.
  • Aktywność warsztatowa wsparta wykładem.
  • Prezentacja CASE STUDIES.
  • Dyskusja.
  • Pytania i odpowiedzi – wymiana doświadczeń, „konfrontacja różnych praktyk”.
  • Rozwiązywanie problemów.
ADRESACI

DO UDZIAŁU W SZKOLENIU ZACHĘCAMY:

Kierowników każdego szczebla organizacji, mistrzów, liderów, brygadzistów, specjalistów działów technicznych, planowania oraz logistyki, pracowników działów wsparcia produkcji.

ORGANIZACJA

SZKOLENIE ODBĘDZIE SIĘ W TERMINIE:

21-22 czerwca 2018r. – Hotel OLYMPIC****Wellness&SPA
Ustroń, ul. Grażyńskiego 10
www.hotelolympic.pl

Hotel OLYMPIC****Wellness&SPA – najlepiej oceniany czterogwiazdkowy hotel w Ustroniu z przepięknym nowo otwartym Centrum Wellness (basen, jacuzzy, sauny, siłownia). Luksusowy, urokliwie położony nad rzeką Wisłą, w samym centrum uzdrowiska.  Wyróżnia wyśmienitą kuchnią, która zadowoli najbardziej wymagających Gości.

Możliwe jest zakwaterowanie w hotelu na dzień przed rozpoczęciem szkolenia od godziny 16:00 bez dodatkowych opłat. Kolacja w tym dniu w godz. 19:00 – 21:00.

Zajęcia rozpoczynają się o godzinie 9:00.
Cena szkolenia wynosi 1690 zł brutto.
Dla firm, które uczestniczyły w naszych szkoleniach cena wynosi 1640 zł brutto.
Cena szkolenia bez zakwaterowania wynosi 1190 zł brutto.
Dopłata do pokoju jednoosobowego wynosi 200 zł brutto.

Cena szkolenia obejmuje: udział w szkoleniu, materiały szkoleniowe i pomocnicze, konsultacje indywidualne z wykładowcami, certyfikat o podwyższeniu kwalifikacji zawodowych, zakwaterowanie (2 noclegi w komfortowych pokojach dwuosobowych z pełnym węzłem sanitarnym, TVSAT, telefon, Internet), pełne wyżywienie, przerwy kawowe, zorganizowanie czasu wolnego, korzystanie z Centrum Wellness, parkingu hotelowego.

OCENY UCZESTNIKÓW WCZEŚNIEJSZEJ EDYCJI SZKOLENIA:

POZIOM PRZYGOTOWANIA WYKŁADOWCY DO ZAJĘĆ:
98%
ZAANGAŻOWANIE WYKŁADOWCY W PROWADZENIE SZKOLENIA
100%
UMIEJĘTNOŚĆ PRZEKAZYWANIA WIEDZY PRZEZ WYKŁADOWCĘ:
95%

MIEJSCE SZKOLENIA

Hotel STOK****
6782532wieden2-kinowowellness2

Hotel STOK****

TERMIN: 21-22.06.2018 rok
MIEJSCE:
HOTEL:
Ustroń
Hotel OLYMPIC****Wellness&SPA
CENA: 1690 ZŁ (BRUTTO)

KARTA ZGŁOSZENIA

KONSULTANT


  • AGNIESZKA KRÓL
    AGNIESZKA KRÓL Koordynator Działu Szkoleń Otwartych

    tel: +48 32 33 55 150
    mobile: +48 608 577 231
    e-mail: effect@effect.edu.pl

OPINIE KLIENTÓW


  • Nie boimy się wyzwań. Z pasją i entuzjazmem wspieramy rozwój naszych Klientów.

  •                                                           My również stawiamy na rozwój!

  • Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, zaangażuj mnie, a zrozumiem.

    Konfucjusz
  • "Istotne znaczenie dla procesu utrwalania wiedzy przekazywanej na szkoleniu miały ciągłe dyskusje uczestników, treningi, analizy przypadków, burza mózgów oraz dzielenie się wiedzą i doświadczeniami. [...] Chcielibyśmy zrekomendować Effect wszystkim firmom, które nie miały jeszcze przyjemności z Państwem współpracować."

    Nazwa firmy Jan Kowalski
  • "Szkolenie przeprowadzone w sposób profesjonalny. Wysoki poziom wiedzy wykładowcy oraz odpowiednia jakość merytoryczna otrzymanych materiałów dydaktycznych. Myślę, że zdobyta wiedza będzie wykorzystywana w mojej pracy".

    Powiatowy Urząd Pracy Patrycja

Newsletter


BĄDŹ NA BIEŻĄCO

z informacjami o naszych projektach rozwojowych, spotkaniach, ofertach specjalnych.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres [...] poczty elektronicznej informacji handlowych od OSiI EFFECT z siedzibą w Gliwicach, ul. Kozielska 137D, zgodnie z obowiązującym prawem polskim.
Administratorem podanych w formularzu danych osobowych [...] jest OSiI EFFECT. Dane osobowe będą przetwarzane w celu marketingu produktów i usług przez OSiI EFFECT. Podanie danych osobowych jest dobrowolne. Posiadają Państwo prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich poprawiania. Państwa dane nie będą udostępniane innym odbiorcom.